Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито відправила на Олімпіаду працівників СБУ, щоб спортсмени не втекли, — сюжет BBC

Телеграм-аноніми поширюють відеорепортаж нібито видання BBC. У ньому з посиланням на Bellingcat стверджують, що разом зі спортсменами Україна відправила на Олімпіаду працівників СБУ, щоб ніхто з учасників змагання не втік. 

Аналітики VoxCheck пояснили, що BBC та Bellingcat не поширювали такої інформації, вона просто вигадана. До прикладу, оформлення фейкового відео та справжніх сюжетів BBC відрізняється: в оригінальних репортажах використовують інші шрифти, а заголовок відео, як правило, вставляють у біло-червону рамку.

На сторінках медіа немає коротких відео лише із закадровою музикою — BBC додає супровід диктора, коментарі різних спікерів або залишає оригінальний звук з місця подій, ніяк його не змінюючи.

За допомогою зворотного пошуку в Google вдалося встановити, що фейкороби дібрали випадкові фото з мережі для підробного сюжету — наприклад, на одному з кадрів, демонструючи «актуальні події», використали фото з 2018 року. 

Читати ще: Макрон нібито може подати у відставку за тиждень до Олімпіади, — відеосюжет BBC

Пропагандисти віднедавна почали підроблювати сюжети від відомих медіа, використовуючи їхні дизайн-елементи, щоб викликати у глядача ефект впізнаваності й довіри до одного з якісних медіа. Наприклад, нещодавно ми повідомляли, що аноніми поширювали підробний сюжет нібито французького видання Le Figaro, в якому йшлося про «українського біженця-вбивцю».

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись