Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Україна нібито відправила на Олімпіаду працівників СБУ, щоб спортсмени не втекли, — сюжет BBC

Телеграм-аноніми поширюють відеорепортаж нібито видання BBC. У ньому з посиланням на Bellingcat стверджують, що разом зі спортсменами Україна відправила на Олімпіаду працівників СБУ, щоб ніхто з учасників змагання не втік. 

Аналітики VoxCheck пояснили, що BBC та Bellingcat не поширювали такої інформації, вона просто вигадана. До прикладу, оформлення фейкового відео та справжніх сюжетів BBC відрізняється: в оригінальних репортажах використовують інші шрифти, а заголовок відео, як правило, вставляють у біло-червону рамку.

На сторінках медіа немає коротких відео лише із закадровою музикою — BBC додає супровід диктора, коментарі різних спікерів або залишає оригінальний звук з місця подій, ніяк його не змінюючи.

За допомогою зворотного пошуку в Google вдалося встановити, що фейкороби дібрали випадкові фото з мережі для підробного сюжету — наприклад, на одному з кадрів, демонструючи «актуальні події», використали фото з 2018 року. 

Читати ще: Макрон нібито може подати у відставку за тиждень до Олімпіади, — відеосюжет BBC

Пропагандисти віднедавна почали підроблювати сюжети від відомих медіа, використовуючи їхні дизайн-елементи, щоб викликати у глядача ефект впізнаваності й довіри до одного з якісних медіа. Наприклад, нещодавно ми повідомляли, що аноніми поширювали підробний сюжет нібито французького видання Le Figaro, в якому йшлося про «українського біженця-вбивцю».

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join