Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк 64% українців нібито не вірять у повернення територій України в межах 1991 року, — опитування AFP

В анонімних телеграм-каналах поширюють нібито сюжет від Agence France-Presse про опитування серед українців від європейської статистичної компанії Eurostat. Згідно з «результатами» Eurostat, 64% українців нібито не вірять у повернення територій України до кордонів 1991 року. З опитаних також нібито 71% українців «не вірять» у вступ України до НАТО та ЄС відповідно у найближчі 5 років. А 77% респондентів відчувають «розчарування» щодо рівня підтримки з боку ЄС і НАТО.

Аналітики VoxCheck пояснили, що AFP та Eurostat не публікували такої статистики, адже росіяни навмисно створили фейковий сюжет з упізнаваними логотипами. Згідно зі справжніми дослідженнями, значна частина українців вірить, що Україна поверне території в кордонах 1991 року в результаті війни. 

Наприклад, у лютому 2024 року Соціологічна група «Рейтинг» провела всеукраїнське опитування на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту. В опитуванні взяло участь 2 тис. українців. 

На запитання: «На вашу думку, якими будуть межі України в результаті закінчення війни?» 45% респондентів відповіли, що Україна збереже всі території, які мала в 1991 році. Тоді як 16% опитаних сказали, що Україна поверне лише території, окуповані після 24 лютого 2022 року. У схожому опитуванні організації, яке провели у березні 2024 року, 73% українців вважали, що з часом Україна поверне всі окуповані території. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись