Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake 64% українців нібито не вірять у повернення територій України в межах 1991 року, — опитування AFP

В анонімних телеграм-каналах поширюють нібито сюжет від Agence France-Presse про опитування серед українців від європейської статистичної компанії Eurostat. Згідно з «результатами» Eurostat, 64% українців нібито не вірять у повернення територій України до кордонів 1991 року. З опитаних також нібито 71% українців «не вірять» у вступ України до НАТО та ЄС відповідно у найближчі 5 років. А 77% респондентів відчувають «розчарування» щодо рівня підтримки з боку ЄС і НАТО.

Аналітики VoxCheck пояснили, що AFP та Eurostat не публікували такої статистики, адже росіяни навмисно створили фейковий сюжет з упізнаваними логотипами. Згідно зі справжніми дослідженнями, значна частина українців вірить, що Україна поверне території в кордонах 1991 року в результаті війни. 

Наприклад, у лютому 2024 року Соціологічна група «Рейтинг» провела всеукраїнське опитування на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту. В опитуванні взяло участь 2 тис. українців. 

На запитання: «На вашу думку, якими будуть межі України в результаті закінчення війни?» 45% респондентів відповіли, що Україна збереже всі території, які мала в 1991 році. Тоді як 16% опитаних сказали, що Україна поверне лише території, окуповані після 24 лютого 2022 року. У схожому опитуванні організації, яке провели у березні 2024 року, 73% українців вважали, що з часом Україна поверне всі окуповані території. 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join