Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Міноборони випустило рекламний плакат: «Не ризикуй життям задарма — краще допоможи країні перемогти»

У мережі поширюють фото плаката й стверджують, що він належить до рекламних кампаній Міноборони. На плакаті зображений мотоцикліст і заклик доєднатися до ЗСУ, щоб допомогти країні перемогти. 

«В Україні мотоциклістам пропонують відразу відправляти їх на фронт. Гарно придумали», — пишуть пропагандисти. 

Фахівцям VoxCheck вдалося проаналізувати кейс і встановити, що такий плакат не має ознак інформаційних кампаній Міноборони України чи військових бригад. І зворотний пошук фото в гуглі показав, що для фейкового оголошення пропагандисти використали фото українських військових та мотоцикліста, які є у відкритих джерелах.

Також Міністерство оборони України не проводить інформаційну кампанію з такими гаслами. Подібних закликів немає і на офіційному сайті Міноборони, а також у його соціальних мережах: твіттері, фейсбуці та інстаграмі.

У ЗСУ є конкретний бренд-бук: керівництво з використання графічного стилю у візуальній комунікації Збройних сил України. Як мінімум, фейковий плакат навіть не відповідає дизайн-вимогам Сил оборони України.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись