Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Міноборони випустило рекламний плакат: «Не ризикуй життям задарма — краще допоможи країні перемогти»

У мережі поширюють фото плаката й стверджують, що він належить до рекламних кампаній Міноборони. На плакаті зображений мотоцикліст і заклик доєднатися до ЗСУ, щоб допомогти країні перемогти. 

«В Україні мотоциклістам пропонують відразу відправляти їх на фронт. Гарно придумали», — пишуть пропагандисти. 

Фахівцям VoxCheck вдалося проаналізувати кейс і встановити, що такий плакат не має ознак інформаційних кампаній Міноборони України чи військових бригад. І зворотний пошук фото в гуглі показав, що для фейкового оголошення пропагандисти використали фото українських військових та мотоцикліста, які є у відкритих джерелах.

Також Міністерство оборони України не проводить інформаційну кампанію з такими гаслами. Подібних закликів немає і на офіційному сайті Міноборони, а також у його соціальних мережах: твіттері, фейсбуці та інстаграмі.

У ЗСУ є конкретний бренд-бук: керівництво з використання графічного стилю у візуальній комунікації Збройних сил України. Як мінімум, фейковий плакат навіть не відповідає дизайн-вимогам Сил оборони України.

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join