Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Британське видання The Independent опублікувало обкладинку з написом: «Поки ми стежили за Україною, ми втратили свою країну»

У телеграм-каналах поширюють нібито обкладинку британського видання The Independent. На ній буцімто розмістили напис «Прем’єр-міністр: “Поки ми стежили за Україною, ми втратили свою країну”», а також послалися на заяву Валерія Залужного, який розповів про «суїцидальні думки» під час командування ЗСУ.

Але фахівці VoxCheck проаналізували кейс і встановили, що такої обкладинки не існує. На оригінальній обкладинці розміщені слова прем’єр-міністра Великої Британії про заворушення в країні (far-right riots). І замість фото Валерія Залужного на шпальті зображена Меган Маркл.

Справжня обкладинка

Щобільше, автори оригінального випуску написали «Прем’єр-міністр попереджає ультраправих бандитів: “Ви пошкодуєте про участь у заворушеннях”», а про «суїцидальні думки» насправді розповідає герцогиня Сассекська й акторка Меган Маркл, а не Валерій Залужний. Текст статті також стосується безпосередньо заворушень та не містить згадок про Україну.

Ми неодноразово документували фейки, які стосуються підробних графіті, обкладинок іноземних журналів / шпальт газет або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися.

Фейкова обкладинка
Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись