Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Британське видання The Independent опублікувало обкладинку з написом: «Поки ми стежили за Україною, ми втратили свою країну»

У телеграм-каналах поширюють нібито обкладинку британського видання The Independent. На ній буцімто розмістили напис «Прем’єр-міністр: “Поки ми стежили за Україною, ми втратили свою країну”», а також послалися на заяву Валерія Залужного, який розповів про «суїцидальні думки» під час командування ЗСУ.

Але фахівці VoxCheck проаналізували кейс і встановили, що такої обкладинки не існує. На оригінальній обкладинці розміщені слова прем’єр-міністра Великої Британії про заворушення в країні (far-right riots). І замість фото Валерія Залужного на шпальті зображена Меган Маркл.

Справжня обкладинка

Щобільше, автори оригінального випуску написали «Прем’єр-міністр попереджає ультраправих бандитів: “Ви пошкодуєте про участь у заворушеннях”», а про «суїцидальні думки» насправді розповідає герцогиня Сассекська й акторка Меган Маркл, а не Валерій Залужний. Текст статті також стосується безпосередньо заворушень та не містить згадок про Україну.

Ми неодноразово документували фейки, які стосуються підробних графіті, обкладинок іноземних журналів / шпальт газет або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися.

Фейкова обкладинка
Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join