Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито перекинула «колумбійських найманців» на Харківський напрямок

Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, що з української сторони на Харківський напрямок буцімто перекинули найманців із Колумбії. Як «доказ» цього пропагандисти додають відповідний відеозапис від першої особи, яка нібито є колумбійцем і веде вогонь із бліндажа.

Проте в Центрі протидії дезінформації при РНБО повідомляють, що цей відеозапис є зрежисованим фейком російської пропаганди. Насамперед, у відео немає жодних прямих доказів чи символів, що вказують на належність людини до «колумбійських найманців». Також немає ні документів, ні символіки, ні свідчень, які могли б підтвердити цю інформацію. А ще місце фільмування не дає жодних підстав стверджувати, що це саме Харківський напрямок. Зрештою, на відео не видно обличчя людини, яка веде знімкування, і також її акцент не схожий на колумбійський.

Цей відеофейк створили в рамках російської дезінформаційної кампанії щодо «іноземних найманців» у лавах Збройних сил України. Раніше ми спростовували інформацію, що Посольство України в Республіці Кот-д’Івуар нібито вербує найманців для участі у війні проти Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись