Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Зеленського нібито сталося передозування наркотиками під час міжнародного візиту

У соціальних мережах поширюють інформацію, нібито в Президента України сталося передозування кокаїном під час перельоту на зустріч з лідером Сінгапуру. Як доказ пропагандисти додають фотографію, де Володимир Зеленський нібито не може самостійно триматися на ногах і його підтримують два високопосадовці. Втім це ― фейк.

Скриншот VoxCheck

Фактчекери з VoxCheck помітили, що фотографія є обробленою у графічному редакторі. Насправді оригінальна світлина була зроблена в Португалії 28 травня 2024 року. На ній видно президента Португалії Марселу Ребелу де Соузо та прем’єра Луїша Монтенегро, з якими Володимир Зеленський пізніше цього дня підписував двосторонню безпекову угоду. Задля створення фейку руку Володимира Зеленського та руки президента Португалії Марсела Ребелу де Соузи віддзеркалили та збільшили в розмірі.

Оригінальна фотографія. Джерело: RFI

До речі, Володимир Зеленський справді був у Сінгапурі на зустрічі з президентом цієї країни Тарманом Шанмугаратном 2 червня 2024 року, де були обговорені перспективи поглиблення українсько-сінгапурських відносин. Також Президент України взяв участь у безпековій конференції «Діалог Шангрі-Ла». Однак сфабрикована фотографія, яку поширюють пропагандисти, не з візиту Зеленського до Сінгапуру, як ми вже зазначили вище.

Цей фотофейк є частиною систематичного спотворення образу Володимира Зеленського через нібито вживання ним наркотичних речовин, що дискредитує його як особу, яка не може представляти Україну та є ненадійним союзником. Раніше ми писали про інший фейк, буцімто Зеленського запросили виступити в реабілітаційному центрі для наркозалежних «як добрий приклад для наслідування».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись