Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Анналена Бербок нібито вважає, що Україні вдалося перетворити свастику в символ свободи

Мережа проросійських телеграм-каналів поширює нібито цитату міністерки закордонних справ Німеччини Анналени Бербок: “Україні вдалося перетворити свастику на символ свободи". Бербок буцімто вважає, що українці, які борються за незалежність та використовують нацистську символіку, реабілітують її в очах європейців. Утім це ― фейк.

Скриншот із пропагандистського ресурсу

За інформацією від експертів VoxCheck, вигадану цитату першим поширив російський телеграм-канал, що називає свої новини “пародією та сатирою на політичну дійсність”. Втім, пропагандисти підхопили цей меседж і почали його поширювати у своїх дописах як правдиву інформацію, що згодом висміяло першоджерело: “Витівка вдалась”. 

Скриншот із першоджерела поширення вигаданої цитати

Анналена Бербок ― колишня лідерка лівої Німецької партії “Союз 90/Зелені”, яка сповідує цінності соціал-демократії, проєвропейськості та є опозиційною до праворадикальних рухів, у тому числі й нацизму. Тому заяви про “український нацизм” повністю б суперечили цінностям високопосадовиці. 

Цей фейк також проаналізували німецькі експерти з видання Correctiv. Вони зазначають, що в англомовному сегменті соцмережі “Х” разом із цим меседжем спекулюють на нібито “генетичній спадковості” міністерки з її неназваним родичем, що нібито був членом NSDAP. Фактчекери також зробили запит до представника Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. У відповіді зазначалося, що Анналена Бербок такої заяви не робила.

Пропагандисти цим меседжем намагаються знизити рівень довіри до німецької влади в очах українців, спекулюючи на питаннях нацизму. Одночасно з цим вони прагнуть очорнити в очах європейського суспільства високопосадовців Німеччини та підірвати довіру до німецької партії “Зелених”. Раніше ми спростовували інформацію, що Анналена Бербок нібито попросила Україну не називати танки Leopard німецькими.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись