Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Посольство України у Республіці Кот-д’Івуар нібито вербує найманців для участі у війні проти Росії

Під час моніторингу африканського сегменту мережі Центр протидії дезінформації при РНБО виявив матеріал про те, що Посольство України в Республіці Кот-д’Івуар начебто вербує найманців для участі у війні проти РФ. Зокрема, цю інформацію поширювали через месенджер WhatsApp та соцмережу Facebook.

Скриншот Центру протидії дезінформації

Проте це ― фейк. Документ, який поширюється як «доказ», містить ознаки підробки. В українському посольстві в Кот-д’Івуарі немає дипломата, що зветься Денис Чернишенко, і який зазначений у фейковому документі як контактна особа. Також там указано неправильні адресу та номер телефону відомства, повідомляють у Центрі. 

Росія активізувала спроби дискредитації України на тлі розширення мережі українських дипломатичних представництв у країнах Африки. Також поширення дезінформації про діяльність українських дипломатів в Африці є частиною російської інформаційної кампанії напередодні Саміту миру, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня. Раніше ми аналізували російський меседж, що Саміт миру — це нібито прикриття нелегітимності Зеленського.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись