Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Україна нібито перекинула «колумбійських найманців» на Харківський напрямок

Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, що з української сторони на Харківський напрямок буцімто перекинули найманців із Колумбії. Як «доказ» цього пропагандисти додають відповідний відеозапис від першої особи, яка нібито є колумбійцем і веде вогонь із бліндажа.

Проте в Центрі протидії дезінформації при РНБО повідомляють, що цей відеозапис є зрежисованим фейком російської пропаганди. Насамперед, у відео немає жодних прямих доказів чи символів, що вказують на належність людини до «колумбійських найманців». Також немає ні документів, ні символіки, ні свідчень, які могли б підтвердити цю інформацію. А ще місце фільмування не дає жодних підстав стверджувати, що це саме Харківський напрямок. Зрештою, на відео не видно обличчя людини, яка веде знімкування, і також її акцент не схожий на колумбійський.

Цей відеофейк створили в рамках російської дезінформаційної кампанії щодо «іноземних найманців» у лавах Збройних сил України. Раніше ми спростовували інформацію, що Посольство України в Республіці Кот-д’Івуар нібито вербує найманців для участі у війні проти Росії.

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join