Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна наражає всю Європу на небезпеку, обстрілюючи Енергодар.

Російські ЗМІ поширили інформацію, що українські військові буцімто обстрілюють Енергодар, у безпосередній близькості від об'єктів інфраструктури Запорізької АЕС, що «наражає не лише Україну, а й всю Європу на небезпеку». Ці заяви приписують голові військово-цивільної адміністрації Запорізької області, хоча насправді це сказав колишній народний депутат України, колаборант та ставленик Росії Євген Балицький.

Мер Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що в місті в промисловій зоні справді лунали вибухи. Водночас спроби росіян звинуватити в них ЗСУ він назвав провокацією, щоби посіяти паніку серед місцевого населення й спровокувати людей до масового одночасного виїзду з міста. «Окупанти в Енергодарі продовжують свої провокації. На своїх пропагандистських каналах вони розповсюджують заяви, що ЗСУ начебто серед білої днини обстріляли житлові квартали міста. В Енергодарі дійсно сьогодні знову чути постріли та вибухи. Лунають вони з промислової зони міста. Але ЗСУ не мають до них жодного відношення. Коли Збройні сили України підуть у контрнаступ, Енергодар обов’язково про це дізнається. І це відбуватиметься не таким чином, як малюють зараз рашисти», — сказав він. Крім того, раніше в «Енергоатомі» повідомили, що російські окупанти з автоматами та представник «Росатому» увірвалися в приміщення Запорізької атомної електростанції, щоб зняти там пропагандистський ролик. «Так окупанти створюють для російської аудиторії пропагандистський міф про одне з головних досягнень Росії в цій війні — успішну роботу вкраденої ЗАЕС для потреб країни-агресора», — зазначили в «Енергоатомі».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись