Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна з вертольота підпалює поля із пшеницею.

Російські ЗМІ поширили інформацію, що Україна буцімто з вертольота підпалює поля із пшеницею. Зокрема, ішлося про Херсонщину. Цей фейк є частиною меседжу, що світову продовольчу кризу та голод «провокує Україна».

Насправді саме російські військові обстрілюють сільськогосподарські угіддя запалювальними снарядами. Раніше поліція Херсонської області вже відкрила кримінальні провадження через цілеспрямоване знищення врожаю російськими військами. «Щодня виникають масштабні пожежі, уже вигоріло сотні гектарів пшениці, ячменю та інших зернових культур, вигорають полезахисні смуги та ліси. Як відомо, знищення хліба є одним з найбільш тяжких злочинів у воєнний час. Нині від ворожих обстрілів потерпають як деокуповані населені пункти області, так і ті, що тимчасово перебувають під окупацією», — розповіли правоохоронці ще 9 липня. Крім того, пожежі на пшеничних полях від обстрілів Росії були в Дніпропетровській і Запорізькій областях.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись