Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Український військовий розстріляв солдата за невиконання наказу.

У соцмережах поширюють фото нібито «рапорту» про розстріл солдата. У документі на фото йдеться, що солдата буцімто розстріляли за невиконання наказу. Цим фейком російська пропаганда намагається залякати «звірствами в українській армії» та дискредитувати ЗСУ. Раніше вже розповсюджували схожий фейк, що за наказом командувача Нацгвардії «на українських військових, які здаються в полон, чекає розстріл».

Центр протидії корупції звернув увагу на орфографічні та фактологічні помилки нового так званого документу, а саме: молодшого лейтенанта назвали «младшим»; прізвище Куцин переклали та вийшов «Куцін»; «04.06.22г» — буква в кінці означає «год», а має бути: р. — рік. Крім того, «рапорт» написаний на ім'я полковника Дмитра Брижинського, який був командиром окремої механізованої бригади ЗСУ «Холодний Яр» до 21 січня 2022 року. Замість нього командиром став полковник Руслан Шевчук.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись