Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція 50% українських біженців хочуть залишитися в Польщі

У медіа та соцмережах поширили новину, що буцімто 50% українських біженців хочуть залишитися в Польщі. Новину поширювали з посиланням на заяву експертки та дані опитувань, однак цю інформацію спотворили та зробили неправильні висновки.

Насправді, як пише StopFake, опитування команди Міждисциплінарної лабораторії дослідження війни в Україні, яке проводили з 15 квітня до 10 травня серед українських біженців у Польщі, свідчить, що залишитися назавжди там планують лише 17% респондентів; 14% сказали, що ще хочуть попрацювати в Польщі, а потім вже повернуться додому із заробітком; і 3% планують отримати польське громадянство. Інше опитуванням (від 4Service) показує, що 89% опитаних планують повертатися додому після закінчення війни; 3% не планують повертатися взагалі; ще 4% вагаються, але схиляються до того, щоб залишитися в Європі; 4% — не визначилися. Разом з цим, 67% українців припускають, що можуть залишитися за кордоном, якщо війна затягнеться. Крім того, заяву директорки українського центру вивчення громадської думки «Соціоінформ» Наталії Зайцевої-Чіпак перекрутили: вона заявила, що Польщі в Україну хочуть повернутись 50%. Однак вона не робила висновків, що інша половина планує там залишитися — це вже дописали медіа.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись