Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна є «американською комерційною компанією»

Таку інформацію поширюють у соціальних мережах. Нібито про це свідчить факт, що Кабінет міністрів України «зареєстровано у реєстрі приватних компаній США», а отже саму Україну не можна вважати державою.

Фактчекери зі StopFake з’ясували, що назва «Кабінет міністрів України» справді фігурує в електронній базі Комісії з цінних паперів та фондових бірж США (US Securities and Exchange Commission, SEC). Оскільки у 2009 році Кабінет міністрів України в особі міністра фінансів України виступав гарантом державної компанії «Нафтогаз України».

Кабінету міністрів України присвоєно номер CIK 1472775. Абревіатура CIK позначає «The Central Index Key», тобто це ключ центрального індексу, який видається Комісією з цінних паперів та фондових бірж США для ідентифікації фізичної або юридичної особи. Це не означає, що організація є приватною. За допомогою цього ключа можна ідентифікувати особу чи організацію, яка брала участь в угоді, та ознайомиться з її тендерними пропозиціями.

Саме цей фейк ширять час від часу у соцмережах щонайменше з січня 2021 року. У жовтні російські пропагандисти знову взялися за Кабінет міністрів України в американській базі SEC. У такий спосіб вони намагаються довести, що Україна – не самостійна держава і повністю залежить від «третьої сторони». Поширення цього фейку на сьогодні – один із методів, яким росіяни виправдовують свої поразки на довготривалій війні проти України та щоб не визнавати, що російська армія програє українській армії, яку планувала перемогти за три дні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись