Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Посольство Сербії в Україні терміново закрили

Така інформація днями з’явилася у російських медіа. Нібито найближча соратниця Росії в Європі закриває свою амбасаду в Києві через небезпеку. Згодом масований «вкид» поширили українські медіа.

У «новині» йшлося буцімто про те, що офіційний Бєлград закликає працівників диппредставництва «з міркувань безпеки» залишити Київ та  сербів загалом територію України.

Усі видання посилаються на повідомлення з сайту посольства Сербії в Україні. Там справді оприлюднено інформацію про тимчасове закриття посольства та перенесення роботи до Белграда без зазначення дати публікації.

Насправді сербські дипломати виїхали з України 3 березня. Про це заявив як речник МЗС України Олег Ніколенко, так і власне міністерство закордонних справ Сербії.

«Співробітники посольства Сербії виїхали із України на початку березня. Відтоді сербські дипломати продовжують працювати з Белграда», — заявив Ніколенко в коментарі «Європейській правді». Це підтвердили і в МЗС Сербії.

Новина про закриття посольства Сербії була запущена в інформаційний простір свідомо для створення враження про посилення загроз для Києва.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись