Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У телеграмі розпочалася фішингова атака: «Там і про тебе є інформація»

Українці в телеграмі почали отримувати шкідливі повідомлення, які в жодному разі не можна відкривати. У повідомленнях йдеться про бота, який нібито знаходить приховані дані та фотографії людей: «Там і про тебе є інформація. Подивись сам». Якщо перейти за посиланням, далі буде ще один лінк і аккаунт буде зламано. Після чого повідомлення про бота від імені користувача надішлють п'ятьом його друзям.

Як зазначають фактчекери з «НотаЄнота», фішингові атаки були масовими у фейсбуці в період новорічних свят, коли користувачі, отримуючи повідомлення від друзів «Tse ty na video» масово переходили за зазначеним лінком і ставали жертвами.

Фішинг — це один з різновидів кібершахрайства. Мета – обманним шляхом отримати доступ до ваших логінів-паролів, банківських карток та решти конфіденційної інформації. Якщо такі дії спрямовані на велику кількість користувачів (конкретної установи (наприклад, банку) або країни), то вони мають назву фішингової атаки. Фішингові повідомлення спрямовані на емоції, бо найслабшою ланкою у системі є людина.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись