Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Удар по пункту тимчасової дислокації ЗСУ в університеті Сум

Російські сили заявили про удар по пункту тимчасової дислокації ЗСУ в університеті Сум. Один із пропагандистських телеграм-каналів стверджує, що у Сумах нібито було знищено пункт тимчасового розміщення українських військових, розташований у будівлі місцевого університету, де буцімто перебували резерви для відправки на Курщину. Втім це - фейк.

Про це пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Вони  інформація не відповідає дійсності. Жодних українських військових не було розміщено в університетах чи гуртожитках поблизу фронту. Речник ОТУ «Харків» полковник Віталій Саранцев наголосив, що такі повідомлення є частиною російської пропаганди, спрямованої на виправдання можливих терористичних ударів по цивільних об'єктах і поширення страху серед населення.

Також, в Офісі Генпрокурора повідомили, що внаслідок бомбового удару по одному з корпусів університету в Сумах постраждав 64-річний охоронець. Сумська обласна прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Це - типовий прийом російської пропаганди. Росія цілеспрямовано атакує цивільні об'єкти в Україні, здійснюючи акти терору. Кожного разу, коли російська ракета вражає лікарню, школу, торговий центр або поштове відділення, пропагандисти заявляють, що це був «військовий об'єкт» або «база Азову». У такий спосіб окупанти намагаються перекласти відповідальність на Україну, стверджуючи, що «ЗСУ нібито використовують цивільні об'єкти та населення як "живий щит"».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись