Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як працює операція Doppelganger зсередини

ФБР викрило одну з найбільших кремлівських мереж з поширення дезінформації та пропаганди. Про це пише телеграм-канал «Український наступ» на основі оприлюдненого документа, підготовленого федеральними агентами для підтримки позову про конфіскацію низки інтернет-доменів. У ньому описана велика мережа сайтів-клонів та новинних ресурсів-одноденок, таких як вигаданий BBC California. Також агентам вдалося виявити та перекласти англійською російські методичні рекомендації для ботів і розповсюджувачів фейкової інформації.

За їх інформацією, мережею керує один із найвпливовіших кремлівських чиновників Сергій Кірієнко, перший заступник голови Адміністрації Президента РФ. За допомогою таких організацій, як АНО «Діалог» та Інститут розвитку інтернету, Росія створила величезну мережу сайтів-клонів великих медіа різними мовами. Ці сайти публікують вигадані новини разом із копіями реальних матеріалів, створюючи враження, що джерело є надійним. У методичках особливу увагу приділяють поширенню фейкової інформації українською мовою з посиланням на українські ресурси, підкреслюючи важливість мовного питання. Мережа не обмежується навіть публікацією невигідних для РФ матеріалів, оскільки головною метою є створення ілюзії розколу та поляризації українського суспільства.

Співробітники Центру досліджень «Детектора медіа» долучились до звіту Alliance4Europe, створеного міжнародною групою фахівців із дезінформації. У ньому міститься інформація про те, як операція Doppelganger продовжує діяти, особливо в соцмережах.

Автор: Артур Колдомасов,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись