Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Нові фейки про операцію на Курщині

Російська пропаганда продовжує продукувати нові фейки щодо подій у Курській області. Центр протидії дезінформації виявив чергову хвилю неправдивих публікацій, спрямованих на дискредитацію України. 

«Український нацизм». Один із фейків стосується нібито британського телеканалу, який «підрахував» 1000 випадків використання нацистської символіки українськими військовими в Курській області. Це повністю сфабрикований сюжет, оскільки жоден британський медіа-ресурс не публікував такої інформації. Мета цього фейку – підкріпити старі кремлівські наративи про «нацистський» характер української армії та створити образ ворога, який нібито несе загрозу цивілізації.

«Тортури над полоненими росіянами». Йдеться про фейкове відео, де українських військових звинувачують у знущаннях над російськими полоненими. Такі матеріали неодноразово виявлялися підробками, і вони націлені на деморалізацію українських військових та виправдання жорстокості російської армії. Також це має залякати російських солдатів, щоб вони не здавалися в полон.

«Крадені навушники». Пропагандисти поширюють історію про мародерство українських військових, заявляючи, що «жителька Курської області» нібито відстежила свої вкрадені навушники до Сумщини. Цей фейк націлений на формування негативного образу українських військових, проте жодних доказів його правдивості немає.

«Підготовка військових у школі». Ворог заявляє, що українських військових готували в школі на Житомирщині для операцій у Курській області. Ця інформація є частиною стратегії, спрямованої на дестабілізацію та підготовку інформаційного підґрунтя для можливих ракетних ударів по мирних об’єктах.

«Звірства щодо цивільних». Російські медіа поширюють «свідчення біженців» із Курщини, де бездоказово звинувачують українців у масових вбивствах та знущаннях над мирними жителями. У пропагандистській вигадці навіть з'являється згадка про прапор Франції, піднятий «іноземними найманцями». Це чергова спроба очорнити ЗСУ та налякати як російське населення, так і міжнародну аудиторію.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись