Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж У США створюють кліматичну зброю проти Росії

Таку тезу поширили у соцмережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що пробудження вулкана на Камчатці — це справа рук США, які створюють кліматичну зброю проти Росії, тож вулкан — «лише початок» лихих дій США. Автори додають, що Білий дім і Конгрес США ухвалили п'ятирічний план «кліматичних інтервенцій», який передбачає створення технологій клімат-контролю. Однією з цілей є боротьба з «новим домінуванням Росії».

За кейс взялися фактчекери проєкту EU vs Disinfo, які встановили, що існування «кліматичної зброї», яку хочуть застосувати проти Росії — чергова конспірологічна теорія Москви. Документ, який пропагандисти називають планом «кліматичних інтервенцій», насправді є «Запитом Білого дому щодо внеску в п’ятирічний план досліджень кліматичного втручання», і в документі немає жодних ознак, що США «керують кліматом, щоб боротися з Росією». 

Кліматична зброя — це гіпотетична фізична зброя, яка здатна керувати кліматичними умовами світу. Зокрема в контексті цього меседжу кліматична зброя здатна пробуджувати вулкани й накопичувати магму, щоб вбивати потім людей.

У ніч на 11 квітня на півострові Камчатка відбулося потужне виверження вулкана Шивелуч. Після виверження вулкана — найпівнічнішого активного вулкана Камчатки — на півострові зафіксували найсильніше за останні 60 років падіння попелу. Тоді хмара попелу здійнялася у небо на висоту від 15 до 20 кілометрів.

Нагадаємо, раніше аналітикині та аналітики «Детектора медіа» розповідали про існування так званої «тектонічної зброї», яку застосував Захід проти Туреччини та Сирії під час руйнівних землетрусів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись