Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Невідомі створили сайти-клони популярних українських видань

У мережі діють фейкові сайти українського видання «Українська правда» та інформаційної агенції «Укрінформ». Автори несправжнього сайту публікують туди фейкові новини, а потім телеграм-канали, які транслюють прокремлівську риторику, перехоплюють ці «новини» й розповідають нібито про українських порядок денний. 

Фахівці центру протидії дезінформації при РНБО визначили, що у такий спосіб автори лагідно поширюють бажані антиукраїнські наративи чи фейки. Фактчекери наводять приклад новини нібито із «Укрінформу», у якій ідеться, що в українському Парламенті внесли на розгляд законопроєкт, який забороняє знімати відео та робити фото на цвинтарях. Проте такого законопроєкту не існує, це неправда. 

Водночас редакторка видання «Українська правда» повідомила, що жодного стосунку їхнє онлайн-медіа до новоствореного сайту не має. Аналітики Центру протидії дезінформації закликають перевіряти домен (ім’я) сайту, і якщо він відрізняється від оригінального (має характерні ru-домени чи назва сайту спотворена, пропущені буки тощо), то це несправжній сайт.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись