Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Невідомі створили фейковий тікток акаунт Валерія Залужного

У тіктоку діє фейковий акаунт головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Невідомі спекулюють на темі війни й публікують відео про нібито «прямі етери з фронту» чи «щоденники контрнаступу». 

За кейс взялися фактчекери проєкту По той бік новин, які дослідили, що у такий спосіб авторам вигідно поширювати фейки та маніпуляції. Наприклад, на одному з відео автори зобразили «гору євробанкнот» із написом: «Хочеш приєднатися до команди? Залиш коментар». Так вони просувають наратив про існування на полі бою так званих «іноземних найманців», основна мета яких — заробити якомога більше грошей на війні. 

Фактчекери переконані: ні Валерій Залужний, ні представництво Збройних сил України не причетні до створення цієї сторінки. При цьому фактчекери вважають, що автори прагнуть збільшити активність на тікток акаунті, публікуючи емоційні відео з так званих «прямих етерів на фронті».

А  сам тікток акаунт прив'язаний до одного з телеграм-каналів, який поширює неправдиву інформацію про «радар ракет», що ладен відстежити кожну ракету чи літальний об’єкт. Про «радар ракет» та чому його не існує аналітикині та аналітики  «Детектора медіа» уже розказували

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись