Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У США поновили програму створення біолабораторій в Україні, які тепер маскуються під неурядові організації

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Україні неурядові організації перетворюються на «місця зі зберігання отруйних речовин» і що у такий спосіб США прагнуть приховати справжню мету фінансування України й неурядових організацій. Це — неправда.

Над кейсом попрацювали фахівці проєкту EU vs Disinfo, які визначили, що в Україні є десятки цивільних лабораторій охорони здоров’я, які працюють над дослідженням небезпечних хвороб. Деякі з організацій отримують фінансову та іншу підтримку від США, ЄС і Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Водночас російський агітпроп навмисно стирає межу між біологічною зброєю та біологічними дослідженнями й каже, що будь-які дослідження, проведені на території України, можуть нести загрозу людству. 

Тезу про програму США із забезпечення біологічної зброї в Україні неодноразово спростовували. Наприклад, Верховний представник ООН з питань роззброєння Ізумі Накаміцу пояснив, що саме Росія виставляє Україну агресором, а жодних ознак створення біологічної зброї, надто за підтримки США, не зафіксували.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись