Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У соцмережах поширюють відео, на якому нібито українець «загинув у спробі переплисти Тису на катері»

Користувачі мережі поширюють відеоролик, на якому нібито громадянин України робить спробу незаконного перетину кордону за допомогою легкомоторного катера. В описі до відеоролика вказують, що чоловік у спробі уникнути мобілізації вирішив втекти до Угорщини, перепливши Тису неподалік від контрольно-пропускного пункту Лоня-Звенкова. Але катер «українця» на великій швидкості влетів у трос і перекинувся, через що чоловік загинув. 

Проте цей відеоролик не має жодного відношення до мобілізаційного процесу в Україні. Про це повідомила команда StopFake. Події на відео відбулися вранці 3 серпня 2024 року у медьє Саболч-Сатмар-Берег в Угорщині. Угорські ЗМІ в цей день повідомили, що патрульний катер на великій швидкості врізався в канат. На момент аварії на катері був лише один місцевий поліціянт – він вижив і самостійно доплив до берега. 

Угорське видання Szon повідомляє, що інцидент стався через неуважність під час управління, оскільки поліціянту слід було зачекати, поки опуститься трос. Оператор порома, який і став свідком події, розповів журналістам, що він намагався дати знак поліціянту сповільнитися, але той його не помітив або проігнорував. 

Гра на емоціях і поширення фейків про схожі інциденти є частиною традиційної дезінформаційної кампанії Росії спрямованої на підрив мобілізаційних процесів в Україні, дискредитації її армії, політичного та військового керівництва. Також метою цього фейку є створення атмосфери напруженості серед українського суспільства. Раніше «Детектор медіа» фіксував фейк про те, що Буданов нібито запропонував мобілізовувати українців з 18 років.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись