Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У соцмережах поширюють відео, на якому нібито українець «загинув у спробі переплисти Тису на катері»

Користувачі мережі поширюють відеоролик, на якому нібито громадянин України робить спробу незаконного перетину кордону за допомогою легкомоторного катера. В описі до відеоролика вказують, що чоловік у спробі уникнути мобілізації вирішив втекти до Угорщини, перепливши Тису неподалік від контрольно-пропускного пункту Лоня-Звенкова. Але катер «українця» на великій швидкості влетів у трос і перекинувся, через що чоловік загинув. 

Проте цей відеоролик не має жодного відношення до мобілізаційного процесу в Україні. Про це повідомила команда StopFake. Події на відео відбулися вранці 3 серпня 2024 року у медьє Саболч-Сатмар-Берег в Угорщині. Угорські ЗМІ в цей день повідомили, що патрульний катер на великій швидкості врізався в канат. На момент аварії на катері був лише один місцевий поліціянт – він вижив і самостійно доплив до берега. 

Угорське видання Szon повідомляє, що інцидент стався через неуважність під час управління, оскільки поліціянту слід було зачекати, поки опуститься трос. Оператор порома, який і став свідком події, розповів журналістам, що він намагався дати знак поліціянту сповільнитися, але той його не помітив або проігнорував. 

Гра на емоціях і поширення фейків про схожі інциденти є частиною традиційної дезінформаційної кампанії Росії спрямованої на підрив мобілізаційних процесів в Україні, дискредитації її армії, політичного та військового керівництва. Також метою цього фейку є створення атмосфери напруженості серед українського суспільства. Раніше «Детектор медіа» фіксував фейк про те, що Буданов нібито запропонував мобілізовувати українців з 18 років.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join