Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Буданов нібито запропонував мобілізовувати українців з 18 років

Пропагандисти активно поширюють дезінформацію, стверджуючи, що керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ) Кирило Буданов нібито підтримав ідею зниження мобілізаційного віку в Україні до 18 років. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Вони з’ясували, що насправді російські пропагандисти вирвали з контексту слова Буданова, сказані ним під час зустрічі зі студентами та викладачами Київської школи економіки. На цій зустрічі він не підтримував ідею зниження мобілізаційного віку, а лише озвучив підрахунки російської сторони, що якщо Україна почне мобілізувати громадян з 18 років замість 25, то зможе протистояти Росії до 2033 року. Однак він одразу ж піддав критиці цю ідею, зазначивши, що Україна цінує життя своїх громадян, і продовження війни на такий довгий термін є малоймовірним, оскільки «жодна економіка не витримає стільки часу у стані війни». 

Цей фейк є частиною інформаційної кампанії, мета якої — деморалізація українського суспільства, створення паніки та спроба зірвати мобілізаційні процеси в країні. Російська пропаганда намагається підштовхнути українців до думки, що їхнє керівництво готове пожертвувати молодими життями, в той час як реальність є зовсім іншою. Росія прагне розколоти єдність українців, викликати сумніви в доцільності захисту своєї країни, тим самим спрощуючи свої завдання на фронті.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись