Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «добровільна евакуація»

Через операцію ЗСУ в Курській області місцеві росіяни втікають зі своїх домівок. У Росії називають це «добровільною евакуацією». Жителі Курщини нібито добровільно покидають свої домівки та майно, добровільно в поспіху хапають із собою дітей і, зрештою, добровільно евакуюються. До такої риторики вдаються російські офіційні джерела, коли змальовують ситуацію в Курській області. Насправді вже понад 120 тисяч росіян евакуювалися.

У деяких проросійських пабліках уже навіть іронізують з терміна «добровільна евакуація», кажучи, що це «щось на кшталт масової розваги, такий новий вид активного туризму». Також додають, що ось росіяни «послухали про перемоги російської армії — і добровільно евакуювалися». 

Сама евакуація на території Курщини проходить складно, про що свідчать, зокрема, відеозвернення тамтешніх жителів до Путіна із закликом допомогти їм, позаяк місцева влада нічого не робить. Наприклад, одне з таких відео записали мешканці села Гуєво Суджанського району Курської області, поскаржившись, що в них немає евакуації. 

Також на заміну терміна «добровільна евакуація» російські чиновники можуть використовувати слово «переміщення». Так, 12 серпня 2024 року губернатор уже Бєлгородської області В'ячеслав Гладков заявив про активність українських військ на кордоні Краснояружського району та оголосив початок евакуації мешканців звідти. «У нас тривожний ранок (...) Щоб убезпечити життя та здоров'я нашого населення, ми починаємо переміщення людей, які живуть у Краснояружському районі, у безпечніші місця», — сказав Гладков у своєму зверненні в телеграм-каналі.

Такі поняття, як «добровільна евакуація» чи «переміщення», допомагають офіційним структурам у Росії приборкати паніку серед її пересічних громадян, викликану воєнними діями в Курській області. А також применшити масштаби того, що відбувається, тим самим спотворивши сприйняття реальності росіянами. Відповідно, усередині країни всі мають думати, що ситуація під контролем і «все йде за планом». Однак насправді реальність інша — війна прийшла на територію Росії, а російська влада намагається всіляко заперечити це, тому й вдається до подібних абсурдних термінів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись