Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Проросійські ресурси поширюють відео, яке «підтверджує зраду командування ЗСУ»

Проросійські телеграм-канали, зокрема польські, поширюють відео нібито з телефону загиблого українського військового, яке «демонструє трагізм» положення на фронті. Як стверджують пропагандисти, його та ще одного важкопораненого бійця покинули свої ж люди: зв'язок обірваний, боєприпаси закінчуються. Наостанок в описі від відео додають, мовляв, на записі буцімто чітко видно, що військовослужбовець ЗСУ не зміг вижити через чергову зраду командування, яке кинуло бійців напризволяще.

Скриншот із польського проросійського телеграм-каналу

Проте це відео, імовірно, є постановним. Його автор, який видає себе за військовослужбовця ЗСУ, скоріш за все начепив на своє спорядження трофейні шеврони, які здобув у бою. Окрім цього, відео містить трагічну музику на фоні, яку російські пропагандисти навмисно наклали для надання більшої емоційності ситуації, що нібито склалася з «українськими військовими». Також на відео накладений водяний знак одного з російських пропагандистських телеграм-каналів, який, імовірно, став першоджерелом поширення відео. Це надає додаткових підстав вважати, що перед нами ― фейк. 

Постановні відео є однією з тактик російської пропаганди. Дещо раніше ми фіксували подібне фейкове відео, один із меседжів якого так само полягав у «зраді командування». Зрештою, певна схожість між цими записами є ще одним аргументом на користь штучності вищеописаного відео.

У проросійських ресурсах заявляють, що це відео є нібито доказом нехтування рядовими бійцями українським вищим військовим командуванням. У такий спосіб пропагандисти намагаються дискредитувати ЗСУ. 

• Читайте також: Росіяни знімають фейкові ролики про Курщину з людьми, переодягненими у форму ЗСУ, — ЦПД - Детектор медіа. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись