Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Проросійські ресурси поширюють відео, яке «підтверджує зраду командування ЗСУ»

Проросійські телеграм-канали, зокрема польські, поширюють відео нібито з телефону загиблого українського військового, яке «демонструє трагізм» положення на фронті. Як стверджують пропагандисти, його та ще одного важкопораненого бійця покинули свої ж люди: зв'язок обірваний, боєприпаси закінчуються. Наостанок в описі від відео додають, мовляв, на записі буцімто чітко видно, що військовослужбовець ЗСУ не зміг вижити через чергову зраду командування, яке кинуло бійців напризволяще.

Скриншот із польського проросійського телеграм-каналу

Проте це відео, імовірно, є постановним. Його автор, який видає себе за військовослужбовця ЗСУ, скоріш за все начепив на своє спорядження трофейні шеврони, які здобув у бою. Окрім цього, відео містить трагічну музику на фоні, яку російські пропагандисти навмисно наклали для надання більшої емоційності ситуації, що нібито склалася з «українськими військовими». Також на відео накладений водяний знак одного з російських пропагандистських телеграм-каналів, який, імовірно, став першоджерелом поширення відео. Це надає додаткових підстав вважати, що перед нами ― фейк. 

Постановні відео є однією з тактик російської пропаганди. Дещо раніше ми фіксували подібне фейкове відео, один із меседжів якого так само полягав у «зраді командування». Зрештою, певна схожість між цими записами є ще одним аргументом на користь штучності вищеописаного відео.

У проросійських ресурсах заявляють, що це відео є нібито доказом нехтування рядовими бійцями українським вищим військовим командуванням. У такий спосіб пропагандисти намагаються дискредитувати ЗСУ. 

• Читайте також: Росіяни знімають фейкові ролики про Курщину з людьми, переодягненими у форму ЗСУ, — ЦПД - Детектор медіа. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join