Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Польщі тамтешні жінки побилися з біженками з України

Таку інформацію поширюють у соціальних мережах, додаючи нібито відео бійки. У повідомленнях до відео стверджують, що польські жінки укотре мали сутичку з українськими біженками.

Однак це — неправда.

Як пише VoxCheck, зворотний пошук у TinEye показує, що відео з’явилося у мережі у 2016 році на польському вебпорталі wykop.pl. За даними низки польських ЗМІ, бійка сталася на початку липня у польському курортному місті Владиславово та набула широкого розголосу. В ній зафіксована участь трьох дівчат та декількох чоловіків, що намагались їх роз’єднати. Точна причина бійки невідома. У коментарях під відео зазначають, що подібні випадки часто пов’язані із надмірним споживанням алкоголю та нерідко трапляються на літніх вечірках. Жодних згадок про національність учасниць немає, тому підстав говорити про конфлікт між полячками та біженками з України також не можна. 

Російська пропаганда вже не вперше поширює фейки про біженців з України в різних державах, які прийняли їх через війну. У такий спосіб пропаганда прагне дискредитувати самих біженців з України, а також створити видимість того, що в країнах, які їх приймають, ставлення до українців погіршується. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись