Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція ООН випустила статтю про переваги світового голоду

У соціальних мережах ширять інформацію про те, що ООН нібито опублікувала статтю, у якій виправдовує світовий голод та закликає не боротися з ним. Це — маніпуляція.

Як пише VoxCheck, стаття із заголовком «Переваги світового голоду» справді була, однак мала сатиричний характер, і вийшла ще у 2008 році. Її написав Джордж Кент, професор кафедри політології Гавайського університету. У статті він розмірковує про ті фактори, які спричиняють та підтримують голод в усьому світі. Наприклад, він пише, що загальноприйнята думка — вважати, що причиною голоду є низькооплачувані роботи. Водночас саме голод призводить до появи низькооплачуваних робочих місць. За даними VoxCheck, на офіційному твітер-акаунті журналу UN Chronicle, в якому й вийшов текст понад 10 років тому, опублікували роз’яснення, що стаття «Переваги світового голоду» задумувалася як сатирична. «Ця стаття з’явилася в UN Chronicle 14 років тому як сатира, і її ніколи не слід було сприймати буквально. Ми усвідомили, що це помилка, навіть у вигляді сатири, і видалили статтю з нашого сайту», — йдеться у повідомленні.

Однак зараз тему щодо статті підняли у медіапросторі знову на фоні війни Росії в Україні та продуктової кризи, яка може виникнути внаслідок бойових дій. У такий спосіб російська пропаганда хоче створити видимість того, що міжнародним організаціям та країнам Заходу байдуже щодо того, до яких наслідків може призвести війна і їм нібито вигідно, щоби вона тривала чимдовше. Насправді ж війну в Україні розв'язала саме Росія, і за всі наслідки, спричинені війною, відповідальна також РФ. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись