Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation ООН випустила статтю про переваги світового голоду

У соціальних мережах ширять інформацію про те, що ООН нібито опублікувала статтю, у якій виправдовує світовий голод та закликає не боротися з ним. Це — маніпуляція.

Як пише VoxCheck, стаття із заголовком «Переваги світового голоду» справді була, однак мала сатиричний характер, і вийшла ще у 2008 році. Її написав Джордж Кент, професор кафедри політології Гавайського університету. У статті він розмірковує про ті фактори, які спричиняють та підтримують голод в усьому світі. Наприклад, він пише, що загальноприйнята думка — вважати, що причиною голоду є низькооплачувані роботи. Водночас саме голод призводить до появи низькооплачуваних робочих місць. За даними VoxCheck, на офіційному твітер-акаунті журналу UN Chronicle, в якому й вийшов текст понад 10 років тому, опублікували роз’яснення, що стаття «Переваги світового голоду» задумувалася як сатирична. «Ця стаття з’явилася в UN Chronicle 14 років тому як сатира, і її ніколи не слід було сприймати буквально. Ми усвідомили, що це помилка, навіть у вигляді сатири, і видалили статтю з нашого сайту», — йдеться у повідомленні.

Однак зараз тему щодо статті підняли у медіапросторі знову на фоні війни Росії в Україні та продуктової кризи, яка може виникнути внаслідок бойових дій. У такий спосіб російська пропаганда хоче створити видимість того, що міжнародним організаціям та країнам Заходу байдуже щодо того, до яких наслідків може призвести війна і їм нібито вигідно, щоби вона тривала чимдовше. Насправді ж війну в Україні розв'язала саме Росія, і за всі наслідки, спричинені війною, відповідальна також РФ. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join