Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Нью-Йорку показали білборд телемережі CNN про те, що Київ нібито здався

Пропагандисти поширюють у соцмережах відео, на якому нібито зображено масштабний банер телевізійної мережі CNN на Таймс-сквер у Нью-Йорку із написом «Київ упав. Зупиняться росіяни чи підуть далі? Дізнайтеся більше у програмі Political Briefing». Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фактчекери Reuters. Вони зʼясували, що такого банера ніколи не було, а Silvercast, компанія, яка розміщує рекламу на білбордах, підтвердила, що це зображення є «фейком». Відео було змінено так, щоб створити враження, ніби це реклама Political Briefing — щотижневого подкасту, ведучим якого є політичний директор CNN Девід Чаліан. «Це сфабриковане відео і не є рекламою від CNN», — повідомила Reuters Емілі Кун, віце-президентка зв'язків з громадськістю CNN. Гарі Гросман, представник Silvercast у Нью-Йорку, заявив в листі Reuters, що реклама є «фейком» і ніколи не транслювалася на білборді компанії, показаному на відео. 

Пропагандисти створюють подібні фейки, щоб дискредитувати популярні медіа. Крім того, вони створюють хибне враження, що насправді ці медіа підтримують російську версію бачення подій. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись