Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У мережі поширювали фейкове листування про «продаж українського хлопчика» для інтиму

У закритих російських телеграм-каналах поширювали повідомлення, що нібито можна «домовитись» про кілька годин інтиму з «сиротою з України». Мовляв, вартість такої «послуги» — 250 тисяч рублів. Ці повідомлення потрапили й в український сегмент телеграму. У дописах також були нібито скриншоти «листування» щодо «транзакції». Зокрема, йшлося про участь дитини у фільмуванні порнороликів. Вік хлопчика співрозмовники описують як «скоро до школи».

Омбудсмен Дмитро Лубінець у своєму телеграм-каналі опублікував пост із скриншотами та звернувся до Нацполіції з проханням зʼясувати деталі справи. Національна поліція спростувала інформацію. З першоджерел повідомлення про «продаж» дитини наразі видалили.

У кіберполіції України зʼясували, що дитина, фото якої використали для створення фейку, насправді народилася та живе в Росії. Хлопчик під наглядом мами працює моделлю й рекламує одяг та взуття, тому його фото є у вільному доступі. 

Раніше «Детектор медіа» розповідав як російська пропаганда виправдовує депортацію українських дітей. Звертаємо увагу, що за останніми даними росіяни примусово депортували щонайменше шістнадцять тисяч дітей (за іншими даними ця цифра сягає понад сімсот тисяч). Злочини російської армії, зокрема проти українських дітей розслідує ООН.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись