Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Окупанти поширюють звернення до українців на маловідомих сайтах

У мережу потрапило звернення до українців від росіян, яке розміщують на маловідомих українських сайтах. У ньому ідеться, що українці та росіяни — один народ, яких безжалісно роз’єднав Захід. Автори звернень кажуть і про братерство, бажання знову возз'єднатися, єдину культурну спадщину тощо. 

На цей кейс звернули увагу фактчекери проєкту «НотаЄнота», які встановили, що окупанти зламують українські сайти та розміщують там класичні наративи про дружбу, примирення України з Росією. Вони акцентують, що самі звернення розміщують на маловідомих сайтах, імовірно, з меншим ступенем захищеності. Ба більше, тексти звернень з’являються на сторінках уже опублікованих раніше матеріалів. Відтак, користувачі та творці ресурсу мають доступ до всього сайту й навіть не здогадуватимуться, що на одній зі сторінок можна знайти звернення, яке транслює типові прокремлівські наративи. 

«НотаЄнота» закликає власників перевірити їхні сайти на розміщення прокремлівських наративів, адже сам сайт може функціонувати без ознак злому, проте на одній з вебсторінок може зачаїтися звернення окупантів. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись