Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Військовослужбовицю-артилеристку Маргариту Рівчаченко взяли у полон

Таке повідомлення поширили у мережі телеграм-каналів, які публікують інформацію про нібито взятих в полон українських військовослужбовців. У дописі на каналі йшлося, що артилеристка ЗСУ Маргарита Рівчаченко з позивним «Сакура» обстрілювала житлові квартали Донецька з міномета, за що була покарана. Автори повідомлень додають до публікації ймовірне фото, яке мало б свідчити, що Маргарита у полоні. Проте це — неправда. 

Харківський антикорупційний центр дослідив цей кейс та зв’язався із Маргаритою для спростування фейку. Бійчиня підтвердила, що вона не перебуває у полоні та додала, що, по-перше, вона — пресофіцерка, а не артилеристка. По-друге, окупанти вигадали позивний пресофіцерки, наведений у фейковій публікації. Справжній позивний бійчині — «Афіна». Ба більше, Маргарита переконана, що фото, яке нібито є доказом взяття у полон — несправжнє. Оскільки там не видно ні обличчя, ні відповідних шевронів, які могли б належати бійчині. 

Поширюючи цей фейк, російські пропагандисти прагнуть показати, як успішно борються з українською армією й публікують свої “трофеї” — нібито взятих у полон українських військових. Проте, як показує досвід, ця інформація часто не відповідає дійсності. Також постійно поширюючи дописи з полоненими пропаганда прагне підтвердити наратив, що українська армія — слабка.   

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись