Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Військовослужбовицю-артилеристку Маргариту Рівчаченко взяли у полон

Таке повідомлення поширили у мережі телеграм-каналів, які публікують інформацію про нібито взятих в полон українських військовослужбовців. У дописі на каналі йшлося, що артилеристка ЗСУ Маргарита Рівчаченко з позивним «Сакура» обстрілювала житлові квартали Донецька з міномета, за що була покарана. Автори повідомлень додають до публікації ймовірне фото, яке мало б свідчити, що Маргарита у полоні. Проте це — неправда. 

Харківський антикорупційний центр дослідив цей кейс та зв’язався із Маргаритою для спростування фейку. Бійчиня підтвердила, що вона не перебуває у полоні та додала, що, по-перше, вона — пресофіцерка, а не артилеристка. По-друге, окупанти вигадали позивний пресофіцерки, наведений у фейковій публікації. Справжній позивний бійчині — «Афіна». Ба більше, Маргарита переконана, що фото, яке нібито є доказом взяття у полон — несправжнє. Оскільки там не видно ні обличчя, ні відповідних шевронів, які могли б належати бійчині. 

Поширюючи цей фейк, російські пропагандисти прагнуть показати, як успішно борються з українською армією й публікують свої “трофеї” — нібито взятих у полон українських військових. Проте, як показує досвід, ця інформація часто не відповідає дійсності. Також постійно поширюючи дописи з полоненими пропаганда прагне підтвердити наратив, що українська армія — слабка.   

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join