Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Львові випускникам школи нібито видали стрічки з мапою України без Криму

Проросійські ресурси поширюють фото, на якому зображені українські випускники на святі останнього дзвоника з надітими випускними стрічками. І, як стверджують пропагандисти, цього року на стрічках начебто зобразили карту України без тимчасово окупованого Криму. 

Скриншот VoxCheck

Проте це — фотофейк. Фото відредаговане, адже на оригінальній світлині мапа України на стрічці зображена включно з Кримом. Про це повідомляють фахівці з проєкту VoxCheck. За допомогою програми PimEyes, що здійснює зворотний пошук за обличчям, вони знайшли світлину однієї з дівчат у стрічці — вона була присутня на чемпіонаті України з греко-римської боротьби у Тернополі.

Фото з чемпіонату України з греко-римської боротьби в Тернополі. Джерело: VoxCheck

Потім завдяки пошуку за словами «останній дзвоник Тернопіль» вдалося знайти оригінальні кадри з випускного. Насправді їх зробили не у Львові, а в Тернополі — їх поширило місцеве медіа 31 травня 2024 року. На фото у всіх випускників на стрічках Україна зображена в міжнародно визнаних кордонах 1991 року, включно з тимчасово окупованим Кримом

Оригінальна світлина випускників зі стрічками. Джерело: VoxCheck

Крім того, на фейковому фото можна помітити ознаки редагування, ймовірно точковою корекцією: на одній стрічці на місці Криму помітне затемнення, на іншій — розрив на контурі мапи.

Також в усіх онлайн-магазинах, де продають або виготовляють на замовлення такі випускні стрічки, Україна зображена в міжнародно визнаних кордонах 1991 року. Зрештою, цю «новину» поширюють переважно російські сайти й телеграм-канали. В українських медіа немає жодних згадок про інцидент, який неодмінно спровокував би обурення в україномовному сегменті соцмереж, адже на подібні ситуації гостро реагують у медіапросторі

• Читайте також: Зеленський нібито сказав, що Україна «готова віддати Крим та Донбас» (маніпуляція)

Автор: Віталій Михайлів,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись