Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Львові випускникам школи нібито видали стрічки з мапою України без Криму

Проросійські ресурси поширюють фото, на якому зображені українські випускники на святі останнього дзвоника з надітими випускними стрічками. І, як стверджують пропагандисти, цього року на стрічках начебто зобразили карту України без тимчасово окупованого Криму. 

Скриншот VoxCheck

Проте це — фотофейк. Фото відредаговане, адже на оригінальній світлині мапа України на стрічці зображена включно з Кримом. Про це повідомляють фахівці з проєкту VoxCheck. За допомогою програми PimEyes, що здійснює зворотний пошук за обличчям, вони знайшли світлину однієї з дівчат у стрічці — вона була присутня на чемпіонаті України з греко-римської боротьби у Тернополі.

Фото з чемпіонату України з греко-римської боротьби в Тернополі. Джерело: VoxCheck

Потім завдяки пошуку за словами «останній дзвоник Тернопіль» вдалося знайти оригінальні кадри з випускного. Насправді їх зробили не у Львові, а в Тернополі — їх поширило місцеве медіа 31 травня 2024 року. На фото у всіх випускників на стрічках Україна зображена в міжнародно визнаних кордонах 1991 року, включно з тимчасово окупованим Кримом

Оригінальна світлина випускників зі стрічками. Джерело: VoxCheck

Крім того, на фейковому фото можна помітити ознаки редагування, ймовірно точковою корекцією: на одній стрічці на місці Криму помітне затемнення, на іншій — розрив на контурі мапи.

Також в усіх онлайн-магазинах, де продають або виготовляють на замовлення такі випускні стрічки, Україна зображена в міжнародно визнаних кордонах 1991 року. Зрештою, цю «новину» поширюють переважно російські сайти й телеграм-канали. В українських медіа немає жодних згадок про інцидент, який неодмінно спровокував би обурення в україномовному сегменті соцмереж, адже на подібні ситуації гостро реагують у медіапросторі

• Читайте також: Зеленський нібито сказав, що Україна «готова віддати Крим та Донбас» (маніпуляція)

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join