Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна нібито впаде «за афганським сценарієм»

Російські пропагандистські медіа поширюють меседж, що Україна буцімто «закінчить так само, як і Афганістан» – коли станеться крах, то це відбудеться миттєво. Стверджуючи це, пропагандисти посилаються на відповідну заяву ірландського «журналіста» Чей Боуза.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП пишуть, що такі заяви не мають нічого спільного з реальністю та не підкріплені жодними фактами

Насправді «журналіст» Чей Боуз ― відомий ретранслятор кремлівських наративів і пропаганди. Він співпрацює із західними виданнями, які поширюють російську брехню. Наприклад, Боуз стверджував, що українські військові з 2014 року нібито «вбили тисячі цивільних громадян» і що в Україні триває «громадянська війна», яка розпочалася після «перевороту на Майдані» за буцімто «спонсорства ЦРУ».

Також у Центрі додають, що Сили оборони України продовжують знищувати російських окупантів, а міжнародні партнери надають усю необхідну допомогу та підтримку Україні. Це, зокрема, не дає підстав говорити про так званий «афганський сценарій» в Україні.

Цей вкид ― чергова інформаційна операція РФ, мета якої переконати західну авдиторію в тому, що нібито «перемога РФ ― близька й неминуча», а підтримка України не має сенсу. Раніше ми аналізували меседж, мовляв, США можуть перетворити Україну на новий Афганістан.

Автор: Віталій Михайлів,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись