Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росія завалює Захід дезінформацією

Журналіст американського онлайн-видання The Washington Post Лі Хокстейдер стверджує, що Росія почала активно поширювати дезінформацію в Європі ще напередодні виборів до Європарламенту. У своїй колонці Хокстейдер пише, що у 2022 році Європа вже переживала масштабну російську дезінформаційну операцію: «Підконтрольна Москві організація клонувала вебсайти газет, журналів та інформаційних служб, зокрема британського Guardian і німецького Bild, розміщувала копії під схожими доменними іменами та наповнювала їх кремлівською пропагандою». 

Основні атаки російської дезінформації спрямовані проти України: «Сайт, що видає себе за Міністерство оборони Франції, оголосив, що 200 тисяч французьких новобранців шукатимуть для служби в Україні. Знаний німецький тележурналіст, відомий як "знавець Путіна" й такий, що симпатизує Москві, як виявилося, отримав понад 600 000 доларів від російського мільярдера, пов’язаного з Кремлем». 

Війна Росії проти України усунула перешкоди для використання Москвою різних інструментів дезінформації. США можуть зіткнутися з подібним або навіть більшим викликом цієї осені напередодні президентських виборів. За словами Хокстейдера, якщо Європа не відповість на цей виклик, «що виглядає дедалі ймовірнішим, то деінде картина виглядатиме ще похмурішою. Особливо в Сполучених Штатах, де дисфункціональна політика та гарантії Першої поправки роблять відстеження російських витівок ще складнішим».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись