Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Турецький журнал Le Man опублікував обкладинку з «розлюченим на весь світ» Зеленським

Російські телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють нібито обкладинку турецького журналу Le Man із зображенням «розлюченого на весь світ» Володимира Зеленського. Президент України роздратований нібито через те, що увага світових медіа прикута до конфлікту Палестини та Ізраїлю, тим часом як в Україні теж іде війна. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій та проєкту «БезБрехні». Вони встановили, що ні в соцмережах, ні на офіційному сайті видання такої обкладинки немає. Ба більше, останній випуск журналу вийшов 11 жовтня (№1646), а на фейковій обкладинці вказана дата 16 жовтня (№1647).

У такий спосіб російський агітпроп прагне дискредитувати Володимира Зеленського та створити ілюзію, що весь світ втомився від війни в Україні, тому перемкнувся на конфлікт Палестини та Ізраїлю. Раніше ми спростовували фейк про те, що французький журнал Charlie Hebdo присвятив обкладинку руху ХАМАС.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись