Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна не отримає репарації, бо не оголошувала війну Росії

В українському сегменті фейсбуку поширюють меседж про те, що Україна нібито не отримає репарації від Росії, бо Володимир Зеленський буцімто «не ввів стан війни», а неповнолітні громадяни України не матимуть статусу «дітей війни». Це — неправда.

Меседж дослідили фактчекери проєкту StopFake. Вони звернулися по коментар до колишнього заступника міністра юстиції України у 2015–2019 роках, викладача Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергія Пєтухова. Він повідомив: «Щодо репарацій Росії — це питання міжнародного права. Репарації — це одна з форм компенсації шкоди, заподіяної однією державою іншій. У даному випадку міжнародне співтовариство не має сумнівів, що між Україною та Росією є війна, або в термінології міжнародного права — міжнародний збройний конфлікт. Формальне оголошення війни вже давно не потрібне у міжнародному праві і не є критерієм для оцінки шкоди чи боргу виплати репарацій».

Також Пєтухов пояснив, що статус «діти війни» може ухвалити Верховна Рада України незалежно від оголошення стану війни. Це внутрішньодержавне рішення і «ніхто всередині країни не ставить під сумнів наявність війни».

Отже, меседж про те, що Україна не отримає репарації, бо не оголошувала війну Росії, має на меті викликати недовіру до української влади. Раніше «Детектор медіа» розповідав про меседж, що Україна не оголошувала війну Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись