Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк The Times нібито вказує на те, що після завершення війни половина українців страждатимуть від психічних захворювань

Пропагандисти активно поширюють інформацію, нібито видання The Times прогнозує, що після завершення війни половина українського населення зіткнеться з психічними захворюваннями. Водночас у соціальних мережах поширюють твердження, що Уляна Супрун, яка виконувала обов'язки міністра охорони здоров'я України у період з 2016 по 2019 рік, призвела до загибелі української медицини, знищивши лікарні та реабілітаційні заклади в країні. Це неправда.

На це звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що у статті від 27 січня журналіст Ентоні Лойд розповідає про психологічні проблеми військових ЗСУ. Проте статистика, що 50% українців стикаються з психічними проблемами, в ній не згадується. Натомість, за даними Міністерства охорони здоров'я України, від 3 до 4 млн людей в Україні (включаючи військових та цивільних) потребують медичної допомоги, пов'язаної з психічним здоров'ям. Загалом за оцінками після завершення війни до 15 млн українців можуть потребувати психологічної допомоги.

В Україні існують державні та приватні центри, які надають допомогу військовим та цивільним особам з психологічними травмами. Також державний бюджет на 2024 рік передбачає 2,6 млрд гривень на заходи з ментальної, спортивної, фізичної, психологічної реабілітації та професійної адаптації військовослужбовців та членів їхніх сімей. Крім того, партнери України готові допомогти з подоланням психологічних наслідків війни. Наприклад, країни-члени НАТО досліджують можливість фінансування рекомендованих заходів для покращення системи охорони здоров'я в Україні у сфері психічного здоров'я.

Пропагандисти поширюють подібну дезінформацію, щоб залякати українське суспільство та змусити його прийняти умови Росії. «Детектор медіа» вже раніше писав про те, як російська пропаганда стигматизує тему ментального здоров'я.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись