Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ нібито глузують з контрнаступу у відео

Пропагандисти поширюють у соцмережах відео, яке намагаються представити як глузливий відеоролик від імені Збройних сил України. У ньому зображено українських військових, які нібито насміхаються з контрнаступу, повторюючи фразу «Ми провели успішний контрнаступ до себе в штани». Проте це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що цього відео немає ні на офіційних сторінках ЗСУ та Генштабу в соцмережах, ні на їхніх офіційних вебсайтах. До того ж під час монтажу пропагандисти помилилися з символікою, використавши хрест Міністерства оборони України замість емблеми Збройних сил. Усі десять кадрів, з яких складено відео, взято з відкритих джерел. Наприклад, один фрагмент взятий із ролика, опублікованого на телеграм-каналі «Инсайдер UA», де бійці просять про фінансову підтримку для підрозділу «Кракен». Ще один уривок виявлено у відео, знятому в день визволення Херсона Силами оборони в листопаді 2022 року.

Це не вперше, коли російська пропаганда використовує фразу «Успішний контрнаступ собі в штани» для дискредитації України. Президент Зеленський визнав, що літній контрнаступ Сил оборони не дав очікуваних результатів переважно через недостатню підтримку союзників та відсутність необхідної зброї, однак він не називав його провалом. На цьому маніпулюють пропагандисти. «Детектор медіа» писав і про інші російські фейки щодо контрнаступу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись