Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Хвороба Х нібито є ще одним експериментом над українцями

Російські телеграм-канали продовжують розповідати про невідому хворобу Х і стверджувати, що в Україні готуються до протистояння вірусу в «тісній» співпраці з Вашингтоном. Крім того, пропагандисти закликають українців переосмислити потенційну пандемію, яка, як стверджують, може бути лише ще одним комерційним проєктом Міністерства охорони здоров'я України для подальших експериментів над людьми. Втім це — неправда.

На меседж звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що хвороба Х не є комерційним проєктом, вперше про неї згадували ще у 2018 році. Крім того, Україна співпрацює зі Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) для підготовки до можливого поширення невідомої хвороби.

Твердження росіян є маніпулятивними. Україна не веде «тісної» співпраці зі США стосовно можливих випадків хвороби Х, як про це пишуть пропагандисти. Крім того, невідомий патоген Х не є новим явищем — ВООЗ вперше згадала його у 2018 році. Хвороба Х — це умовна назва патогену, який ще невідомий для людей, проте може стати причиною пандемії в майбутньому. На Всесвітньому економічному форумі в Давосі 17 січня 2024 року обговорювали загрозу можливої пандемії від хвороби Х. Голова ВООЗ Тедрос Адан Гебреєсус наголосив на необхідності спільних заходів країн для підготовки до цього сценарію.

Міністерство охорони здоров'я України працює разом з ВООЗ для запобігання поширенню небезпечних патогенів. В Україні існують національні та регіональні лабораторії, які проводять діагностику інфекційних хвороб та вивчають антибіотикорезистентність. Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко наголошує на важливості роботи над новими стратегіями для підготовки до можливої пандемії та проблемі антибіотикорезистентності.

Підтримуючи такі конспірологічні твердження, пропагандисти хочуть залякати суспільство та викликати в людей недовіру до міжнародних інституцій. «Детектор медіа» неодноразово писав і про інші конспірологічні теорії, які поширює російська пропаганда проти України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись